POMORSKI I POVIJESNI MUZEJ HRVATSKOG PRIMORJA RIJEKA

Sredisnja muzejska ustanova Zupanije primorsko-goranske djeluje od 1961. godine kao kompleksna ustanova koju cine: pomorski, kulturno-povijesni, etnografski i arheoloski odjel.
Smjesten u bivsoj zgradi Guvernerove palace izgradjene u neorenesansnom stilu 1896. Godine, prema projektu budimpestanskog arhitekte Alajosa Hauszmanna, Muzej daje cjeloviti kulturno-povijesni pregled razvija Zupanije primorsko-goranske i grada Rijeke kao njezina sredista.

U razizemlju sa nalaze radne sobe, depoi, biblioteka i etnografski postav koncipiran na velikim temetima: ratarstvo, stocarstvo, transport, tradicijski obrt, graditeljstvo, nosnje i inventar seoske kuce. Teritorijalno predmeti obuhvacaju prigrad Rijeke, Kastavstinu, Grobinstinu, Vinodolsku dolinu, rubne dijelove Like i Slovenije te otoke Krk, Cres, Rab, Losinj, Susak, Unije i dio otoka Paga. Ovako koncipiran etnografski postav prezentacija je temeljne nacionalne kulture i nepobitan dokaz trajanja hrvatskog etnosa.

U smislu je ocuvanja inventara reprezentativnog dijela Palaca na prvom katu ucinjen kompromis - dio je prostora ambijentalno sacuvan, a u ostali je smjesten muzejski postav koji prezentira stilski i morfoloski razvoj namjestaja od renesanse do historicizma. Uz namjestaj su izlozeni i ostali funkcionalno i stilski vrijedni predmeti od stakla, metala, keramike te slike i skulpture. Dakle, reprezentativni prostor prvog kata posredno i neposredno upucuje na svoje arhitektonske i povijesne vrijednosti.
Na prvom je katu i memorijalna zbirka dr. Frabje Kresnika susackog lijecnika, vrhunskog poznavatelja kremonske liuterije, u svijetu poznatog graditelja violina. Kao jedan od rijetkih koji su uzivali cast slobodnog pristupa djelima Stradivarija, Amattija, Guarnerija, u Cremoni je bio poznat kao covjek koji cita violine"

Atrij sluzi za povremene izlozbe, Mramorna dvorana za koncerte, scenske priredbe, predavanja, simpozije.

Odaje drugog kata glavninom sluze za povijesno-pomorski postav koji obuhvaca razdoblje od prapovijesti do danas. Arheoloska gradja s podrucja Rijeke i Zupanije primorsko-goranske, hidroarheoloski nalazi, odljevi i povijesne rekonstrukcije brodova, predmeti brodske opreme, slike i grafike daju povijesni prikaz razvoja Rijeke, priobalja i kvarnerskih otoka oslanjajuci se posebice na njihovu pomorsku proslost.

U parku je Muzeja lapidarij.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja vec je gotovo cetiri desetljeca jedno od sjecista kulturnih dogadjanja u Gradu. Mnogim se vrijednim izlozbama Muzej ukljucivao u obiljezavanje znacajnih dogadjanja vezanih uz povijest i tradicijsku kulturu Rijeke i Zupanije primorsko-goranske otkrivajuci i tako djelice nedovoljno poznate bastine.